Digital fagdag i Musikk, Drama, Dans, Kunst og håndverk og Mat og Helse
PROGRAM
Programmet er delt inn i 2 deler. En fellesdel fra 13.00 - 14.00 før vi går inn i fagsesjoner. Alle sesjonene vil bli tatt opp og du kan se alle i etterkant.
13.00 - 13.15 Velkommen med kunstnerisk innslag
13.15 - 13.50 Hanne Alterhaug, stipendiat i pedagogikk, NTNU
Hanne Alterhaug er stipendiat i pedagogikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og er medlem av forskningsgruppen BULKIS (Barn og unges livskvalitet i skolen). I doktorgradsprosjektet utforskes betydningen av estetisk opplevelse og utfoldelse på ungdomstrinnet.
13.50 - 14.00 Pause
14.00 - 15.00 Fagsesjoner
MUSIKK I SKOLEN
14.00 - 15.00
Kreativ lytting i klasserommet - hvordan få det til?
v/ Silje Karlsen, musikklærer ved Engebråten skole og Vebjørn Nevland Moen, musikklærer ved Nordseter skole
I første delen av sesjonen undersøker vi hvordan kjerneelementet “å oppleve musikk” kan gjennomføres gjennom kreative og inspirerende lytteoppgaver. Vi prøver også ut det nye verktøyet “Ito-mixer” for å se hvordan det kan brukes inn i undervisningen og i lytteoppgavene.
Effektiv planlegging av musikkfaget: I den andre delen av sesjonen deler vi erfaringer og tanker om treårs-planlegging og om årsplanleggingen som en musikklærer forventes å gjøre. Hvordan kan man planlegge effektivt og samtidig realistisk? Hvordan kan man spare tid og energi gjennom å planlegge godt både på lang sikt og for det kommende skoleåret? Eksempler på maler og metoder.
DRAMA- OG TEATERPEDAGOGENE
14.00-14.55
Et møte med krig, undervisningsforløp steg for steg
Mette Bøe Lyngstad, Høgskulen på Vestlandet (HVL).
Presentasjon av helhetlig forløp der elevene skal leve seg inn i situasjoner og ta perspektivet til innbyggere i et land med krig.
KUNST I SKOLEN OG KUNST OG DESIGN I SKOLEN
14:00-15:00
Playuba – med lek skal landet bygges (Del 1)
Vibeke Kirkebø Hegg, sivilarkitekt Introduksjon og workshop.
I denne sesjonen vil du få en introduksjon til Playuba, prøve ut metoden og selv erfare prosessen. Playuba er et undervisningsverktøy som trener kreativitet, kritisk tenkning, samhandling og utforskertrang. Med introduksjon av sentrale spørsmål og grunnleggende prinsipper i fagene arkitektur, design og kunst, får elevene begreper og tankeverktøy som støtter deres kritiske og kreative utforsking. Verktøyet gir elevene erfaringer og forståelse for den skapende prosessen fra problem til ferdig løsning.
15.00 - 16.00
Bruk av Playuba i klasserommet (Del 2)
ved Marit Garberg, faglærer på Lysejordet skole
I del 2 av fagsesjonen om Playuba får du høre Marit Garberg sine erfaringer med bruk av metodikken i klasserommet. Marit er faglærer i kunst og håndverk ved Lysejordet skole i Oslo, og nettverksleder for kunst og håndverkslærere i sin region. Vi avslutter med erfaringsutveksling og refleksjon rundt bruk av Playuba-metodikken.
SANS:
15.00-16.00
Kroppslig læring
I denne sesjonen vi vil se på kroppslig læring som del av helhetlig læring. Anette Torgersen (PhD og fagansvarlig for dans ved USN) vil presentere en læringsmodell som fremmer myndiggjøring og meningsfylte kroppslige opplevelser i undervisningen, inkludert praktisk eksempel. Det vil være rom for å diskutere, dele erfaringer og stille spørsmål.
Velkommen!
MAT OG HELSE I SKOLEN
15.00 - 16.00
Smak og sensorikk
Erik Fooladi, førsteamanuensis Høgskulen i Volda og Eli Kristin Aadland, førsteamanuensis Høgskulen på Vestlandet.
Fooladi er kapittelforfatter i boken Why Science and Art Creativities Matter - (Re)Configuring STEAM for Future-Making Education (2019/20)