Tilbake til alle arrangementer

Kurs- og nettverkssamling Dramalinja VGS


Drama- og teaterpedagogene arrangerer en årlig møteplass for dramalærere i videregående skole. – Inspirasjon og erfaringsutveksling på tvers av de 26 videregående skolene med programområde drama på Musikk, dans, drama. To dagers faglig program.

HVOR

Seilet – huset for kunst og kultur i skolen, Oslo: Fossveien 24, inngang Steenstrupsgate. Se her for beskrivelse pga flere bygg på samme adresse.

Påmelding og priser finner du her

PROGRAM

Torsdag 17. oktober

 09.15 – 09.30

Velkommen & presentasjonsrunde

09.30 – 12.00

Workshop: Shakespeare – å gjøre språket til sitt eget  
ved skuespiller og teaterpedagog Mira Zaki Bjørnskau

12.00 – 12.30

Lunsj

12.30 – 13.15

Søkertall, rekruttering og fagpolitisk arbeid

13.15 – 13.30

Pause

13.30 – 15.15

Workshop: Hvordan undervise i stemmebruk?
Tilstedeværelse, kropp, pust, stemme og plassering
ved Elisabeth Dahl, Høyskolen Kristiania. 

16.45 -18.15

Middag på restaurant på Løren (mer info kommer)  

18.30

Teaterforestilling:
Dobbel Ibsen - Et dukkehjem og Hedda Gabler, Nationaltheatret i Kanonhallen på Løren

Fredag 18. oktober

08.45 – 11.15

Workshop: Improvisasjon og ny læreplan
ved Simen Hovd, Hartvig Nissens skole & Det Andre Teatret

11.20 – 12.00

Info kommer

12.00 – 12.45

Lunsj

12.45 – 13.45

Idéer til undervisningsopplegg:
Forberedelser: Beskriv ditt beste undervisningsopplegg/prosjekt i undervisningen på 2 min

13.45 – 14.00

Pause

14.00 – 15.00

Eksamen (problemstilling og diskusjonsopplegg utarbeides i samarbeid med skolene som har meldt inn temaet, info oppdateres)

15.00 - 15.15

Avslutning


OM workshoper og kursholdere

Workshop: Shakespeare – å gjøre språket til sitt eget 
Hvordan vekke interesse for Shakespeare blant ungdommer og jobbe med stykkene hans i dramaundervisningen på videregående skole? Hvordan ufarliggjøre Shakespeares språk og gi elevene mulighet for å leke seg med det, tilegne seg det og fylle det på en troverdig måte? Hvordan åpne og tilgjengeliggjøre Shakespeares dramatikk uten å forenkle eller redusere, og hvordan gjøre ordene konkrete og aktive i rommet? Et viktig mål er å gi dere som dramalærere noen konkrete innganger, øvelser og verktøy som dere kan bruke i undervisningen. Arbeidet er ensemblebasert, lekent og fysisk aktivt, og bygger i stor grad på metoder brukt ved The Royal Shakespeare Company i England. Her går det tekstanalytiske og det praktiske hånd i hånd, og vi tar tekstene inn i rommet og utforsker dem gjennom samspill fra første stund. Øvelsene har som mål at elevene skal kunne gjøre språket til sitt eget og utvikle et eieforhold til tekstene, både på et individuelt plan og som gruppe. 

På kurset kommer til å jobbe dels med de engelske originaltekstene og dels med norske oversettelser. Vi kommer også til å reflektere sammen rundt øvelsene i et pedagogisk og didaktisk perspektiv. Arbeidet har overføringsverdi til annet tekst- og skuespillerarbeid. Ingen forkunnskaper om Shakespeare er nødvendig.

 

Mira Zaki Bjørnskau er skuespiller og teaterpedagog utdannet ved Høyskolen i Oslo, San Francisco State University (USA), teaterskolen Jacques Lecoq (Frankrike) og KhiO. Hun har bodd i Paris i elleve år, hvor hun blant annet har jobbet med teaterkompaniet Pan Théâtre og undervist ved teaterskolene Le Cours Florent og l’École du Jeu. Mira samarbeider med Nordic Black Theatre, og underviser ved Nordic Black Express. Siden 2014 har hun samarbeidet med Michael Corbidge, Senior Voice and Text Associate ved The Royal Shakespeare Company i England. Sammen holder de diverse kurs i arbeid med Shakespeare både for profesjonelle skuespillere, dramalærere og studenter. Workshopen bygger på dette samarbeidet.

 

Workshop: Hvordan undervise i stemmebruk?
En praktisk utforskning av stemmens fysiologiske betingelser. Vi vil se på hvilke uheldige psykofysiske vaner som kommer i veien for hensiktsmessig bruk av stemmen i hverdagen og i scenisk sammenheng, og gå gjennom ulike øvelser for å utvikle og varme opp stemmen for scenen. I workshopen vil vi i hovedsak arbeide med tilstedeværelse, kropp, pust, stemme og plassering.


Elisabeth Dahl er høyskolelektor i Scenekunst ved Høyskolen Kristiania, med emneansvar i Kropp og stemme på BA i Skuespill. Hun er utdannet skuespiller og lærer i Alexanderteknikk, og er også Patsy Rodenburg Associate lærer. Elisabeth har vært gjestelærer i stemmebruk og tekstformidling hos blant annet KHIO, NORD, SKUDA og Norsk Skuespillersenter, og er kunstnerisk leder for The Norwegian Shakespeare Company og Dahl/Hestø. En gang for lenge siden var hun elev på dramalinja på Skien vgs. i Telemark.

  

Workshop: Improvisasjon og ny læreplan
Improvisasjon har en mer tydelig plassering i læreplanen enn før. 
Workshopen vil gi inspirasjon til hvordan undervise i improvisasjon i tråd med Fagfornyelsen.
Simen Hovd, er improvisatør på Det Andre Teatret, dramalærer på Hartvig Nissens skole og skuespiller.
Simen er utdannet som dramapedagog med master i Drama og teater fra NTNU i Trondheim. 

https://detandreteatret.no/folka/simen-hovd

Påmelding og priser finner du her

Tidligere arrangement: 18. september
Nettverk for dramaundervisning i grunnskolen
Senere arrangement: 24. oktober
Møte i DKS elevjury